VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De historische dividend-knip van Shell belooft geen eenmalige gebeurtenis te worden. Het energieconcern twijfelt voor het eerst openlijk of de vraag naar fossiele brandstoffen weer terugkeert naar vervlogen tijden.

Hoe reageerde het aandeel op de kwartaalcijfers?  
Op de dag van publicatie van de cijfers daalde de koers met 10,4 procent.

Wat was het nieuws?
-Oorlogen, de oliecrisis van de jaren 70 en – het meest recent – de kredietcrisis: in de afgelopen 80 jaar kon niets Shell weerhouden om stug door te gaan met het uitkeren van een royaal dividend.

Tot donderdag.

Topman Ben van Beurden spreekt van “een moeilijke dag voor het bedrijf”, en zal er ongetwijfeld van balen dat uitgerekend hij de man moet zijn die het fabuleuze dividend-trackrecord aan diggelen gooit.

-De kwartaaluitkering wordt met maar liefst 66 procent gekort tot 16 dollarcent per aandeel. Van Beurden spreekt van “extreem uitdagende omstandigheden” en ziet grote onzekerheden op de middellange termijn.

-Wellicht nog zorgelijker: Van Beurden vraagt zich zelfs openlijk af of de vraag naar fossiele brandstoffen ooit weer zal herstellen tot niveaus van voor de virusuitbraak. In het verleden bleef Shell er rotsvast vertrouwen in houden – al dan niet door op lijvige rapporten van allerlei energie agentschappen te wijzen – dat de vraag naar olie nog decennia hoog zou blijven.

-De VEB becijferde vorige maand dat Shell een olieprijs nodig heeft van minimaal 45 dollar om het dividend te kunnen handhaven (zonder te hoeven lenen bij de bank). De gemiddelde olieprijs in het eerste kwartaal bedroeg nog 51 euro, maar over de maand april viel de koers terug tot 26 dollar.

-Hoe pijnlijk ook, onder de huidige omstandigheden, zou het intact laten van de uitkering kunnen worden bestempeld als roekeloos financieel beleid.

-Shell spreekt van een “reset”, waarmee de suggestie wordt gewekt dat beleggers er niet op hoeven te rekenen dat de uitkering weer snel zal stijgen. Op basis van de nieuwe uitkering bedraagt Shell’s dividendrendement circa 4 procent.

-Shell gaf verder aan dat het de productie van olie en gas flink zal moeten terugschroeven in het tweede kwartaal. Ook de bezetting van de raffinaderijen zal terugvallen tot 60-70 procent, onder meer omdat de vraag naar kerosine is opgedroogd nu vliegtuigen voorlopig aan de grond blijven.

Is er ook nog goed nieuws?
-Nauwelijks. Door het dividendkorset uit te trekken heeft Shell mogelijk wat meer speelruimte om een actieve rol te spelen in de energie-transitie.

-Ook de schuldratio verbeterde licht van 29,3 procent tot 28,9 procent.

-De lagere schuld is een klein meevallertje als gevolg van de lagere olieprijs. Maar dat is vooral een eenmalig boekhoudkundig en kunstmatig effect.

-De olievoorraden van Shell zijn door de lagere olieprijs minder waard geworden en dat legt minder beslag op kapitaal.

Slotsom: hoe resistent is Shell?
Eind januari liet topman Van Beurden nog weten dat een dividendverlaging niet wenselijk is als “je ambieert een world class investment case te willen worden”. Bovendien was een verlaging van de uitkering “ in alle eerlijkheid niet nodig”. 

Natuurlijk is de pandemie een force majeur, maar de dividendknip laat in ultieme vorm zien hoe afhankelijk de prestaties van Shell zijn van de vraag naar en prijs van grondstoffen voor energie. 

 




Gerelateerde artikelen